biososial

Evolusjonsteori 101

Posted on | March 29, 2011 | 1 Comment

I en tidligere post spurte jeg hvor dere lærte evolusjonsteori fra, og om dere har lest om evolusjonsteori siden gymnas/videregåendeskolen eller ungdomskolen. Jeg hevdet at om man ikke har kunnskap om de grunnleggende prinsippene for evolusjon, kan man vanskelig gjøre en realistisk vurdering av hvilken betydning evolusjon har hatt for vår arts evner og atferd.

Stadig kommer det tema opp i samfunnsdebatten hvor en forståelse av hvor uunngåelig det er at våre evner og atferd som mennesker er blitt selektert kan bidra til å belyse problemstillingene som tas opp. Bare de siste dagene har mange diskutert hvor mye vi kan forvente av mannen som en moderne far, etter et innlegg i Aftenposten. Diskusjonen dreide seg ganske raskt om vi egentlig kan forvente så mye mer av kvinnen som en moderne mor.

Jeg skulle så gjerne skrevet et bidrag til debatten som tar for seg en en evolusjonær tilnærming til problemstillingene, men tiden rekker ikke til akkurat nå. Istedet legger jeg ut denne videosnutten som gir en rask og vittig illustrert introduksjon i evolusjonsteori. Her vil du raskt lære blant annet at:

 • evolusjonsteori er ikke en teori om universets opprinnelse, men om utviklingen av all liv på jord.
 • hva en mutasjon er.
 • evolusjonsteori hevder ikke at aper blir til mennesker.
 • evolusjonsteori kan ikke brukes til å forsvare sosialdarwinistisk politikk eller eugentikk.

God læring!

Comments

One Response to “Evolusjonsteori 101”

 1. Hvordan vet du det? : biososial
  April 6th, 2011 @ 23:25

  […] forrige post la jeg ut en video som omhandler evolusjonsteori. «Forfatteren» av den videoen har laget en annen video som jeg også har lyst å dele med dere. […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 • Hvorfor biososial.org

  Jeg er kriminolog og opptatt av hvordan samspillet mellom arv og miljø skaper mennesket. Jeg har derfor en biososial tilnærming til faglige interesser. Dette er en populærvitenskapelig blogg hvor jeg kommenterer nyheter og vitenskapelige funn og litteratur. Vibeke Ottesen
 • Admin