biososial

To år med biososial

Posted on | February 17, 2011 | No Comments

Denne måneden har jeg blogget her på biososial.org i to år. Lesermassen er stadig økende, noe som er utrolig motiverende! På samme tid ifjor hadde bloggen fått over 80 000 besøk. I skrivende stund har bloggen fått over 250 000 (!) besøk. August 2010 er den måneden i bloggens historie som har fått hyppigst besøk. Da fikk bloggen over 18 000 besøk! Den måneden skrev jeg en post om i hvilken grad det er vanlig å ha drapstanker, og når vi får slike tanker. Et spennede tema, som for noen gir uventede svar.

Men jeg tror kanskje det at det var semesterstart kan også ha hatt noe å gjøre med det høye antallet besøk. Nytt semester byr på nye muligheter, både for studenter og de som underviser og lager pensumlister. Og det er flere fag, på flere læresteder i Norge, som trengte å starte litt friskt. Våren 2010 ble «Hjernevask» sendt på NRK, og i debatten som fulgte påpekte jeg at biologi må inn på pensum i samfunnsvitenskapelige fag. Videre skrev jeg om hvordan ideologi kan forhindre tverrfaglig samarbeid. Løsningen på et slikt problem er (selvfølgelig) at studenter får tverrfagligkunnskap iløpet av sine studier. Og tverrfagligkunnskap er det studentene som kommer på mine forelesninger er sultne på.

Det er mange misforståelser rundt hva (og hvordan og hvorfor) biologi og evolusjon har å si for likheter og ulikheter mellom grupper, individ og arter. Jeg møter disse misforståelsene når jeg foreleser eller debatterer om nytten samfunnsvitere eller almenheten generelt har av kunnskap fra biologiske fag. «Svar på tiltale» er det siste innlegget jeg skrev på biososial. Teksten skrev jeg i etterkant av å ha nok engang blitt konfrontert med et misforstått og misvisende syn på både mitt budskap om nytten av biologisk kunnskap om mennesket, og hvilken rolle biologi og evolusjon har hatt og fortsatt har i vår art. Selv om jeg ser med stor skuffelse at jeg ikke har skrevet flere poster siden, så var det såpass alvorlige misforståelser og misvisninger som måtte oppklares at det kanskje er heldig at den har blitt stående så lenge som det første man leser på bloggen.

I posten jeg skrev om det første året med biososial.org etterlyste jeg mer kontakt med dere der ute som leser bloggen, og det har jeg fått. En del av dere kommer med fine kommentarer til postene hvor dere deler kunnskap, tanker og meninger, mens andre tar kontakt over e-post til post@biososial.org, da gjerne med spørsmål. Jeg ser frem til å høre enda mer fra dere i det kommende året.

Jeg har ikke helt glemt biososial.org selv om jeg blogger sjeldent. De fleste dagene i uken er jeg på twitter for å oppdatere meg om hva som skjer der ute innen faglig relevant forskning og samfunnsutvikling. Jeg har ikke tid til å blogge om alt det spennende som jeg kommer over, men twitter er min tidsøkonomiske måte å lære og dele ved å peke og si «se, dette er viktig!». Du finner de siste fem tweetene mine til høyre her på bloggen, og du kan også følge med på http://twitter.com/biososial . Det aller nyeste på bloggen min er at du nå kan dele postene på Facebook og twitter. For dere som driver med sånt.

Jeg ser frem til nok et år med biososial.org sammen med faste og nye lesere. Tusen takk for titten!

Vibeke Ottesen

Comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

  • Hvorfor biososial.org

    Jeg er kriminolog og opptatt av hvordan samspillet mellom arv og miljø skaper mennesket. Jeg har derfor en biososial tilnærming til faglige interesser. Dette er en populærvitenskapelig blogg hvor jeg kommenterer nyheter og vitenskapelige funn og litteratur. Vibeke Ottesen
  • Admin